GRATIS verzending binnen Nederland!
Voor 15.30 uur besteld, morgen in huis.

WBOOKS

Monumenten van Herrezen Nederland

Door gebrek aan kennis en waardering dreigen monumenten in de wederopbouwwijken voorgoed te verdwijnen of onherstelbaar te worden verminkt. De aanwijzing van deze moderne monumenten kan een bijdrage leveren aan het vergroten van het draagvlak voor deze architectuur bij een breder publiek.

De monumentenselectie is grondig voorbereid door de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM). De leidraad bij die keuzes was een tiental thema's: onderdak, verzorgingsstaat, economie, productie, techniek, verkeer, verzuiling, vorming, vrije tijd en herdenking. De selectie doet recht aan verschillende architectuurstromingen en aan de bijzonderheden van de diverse regio's. Toch is het logisch dat in deze voordracht een hoge concentratie monumenten uit het door oorlogsgeweld getroffen Rotterdam staan. En bovendien veel kerken, want die werden destijds met voorrang gebouwd om het culturele en sociale leven weer te herstellen en de geestelijke veerkracht te tonen.

Voor de zomer heeft minister Plasterk aan de Tweede Kamer gemeld dat hij honderd meest waardevolle monumenten uit de genoemde periode wil aanwijzen en dat staat als zodanig verwoord in de Tijdelijke beleidsregel aanwijzing beschermde monumenten 2007. Om de status van rijksmonument te kunnen krijgen dient een object minstens vijftig jaar oud te zijn, vandaar het eindjaar 1958. De wederopbouw startte overigens al direct na de strijd in mei 1940. Enkele opvallende toppers zijn: het Provinciehuis in Arnhem, de Hoogovens in IJmuiden, de Adventkerk in Aerdenhout, het Groothandelsgebouw in Rotterdam, het Monument op de Dam, de Erebegraafplaats in Bloemendaal, het NS station van Zutphen en de radiotelescoop in Dwingeloo.
Meer info
€ 19,40

Specificaties

ISBN 9789040084560
Auteur
Taal Nederlands
Aantal pagina's 128
Illustraties 122
Zwart-witfoto's 3
Uitvoering paperback
Organisatie Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten

Levering door WBOOKS

  • Gratis verzending binnen Nederland
  • Op werkdagen voor 15:30 uur besteld, volgende dag in huis
  • Gratis retour binnen 14 dagen

Gerelateerde boeken

Érotique Rodin
€ 27,95
Het Tegel boek
€ 19,95
Zilver uit Batavia
€ 27,95
Alfred Hafkenscheid
€ 29,95

Schrijf een review

Hoe waardeert u dit product? *

  1 ster 2 sterren 3 sterren 4 sterren 5 sterren
Prijs
Inhoud

Een moment geduld a.u.b...

Het boek "{{var product.name}}" is toegevoegd aan uw winkelwagen.

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen